Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

ΓΝΩΜΕΣ: Η επίθεση στην Charlie Habdo να δυναμώσει τις προσπάθειες μας για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και των λαών - Tου Νεοκλή ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ

Η τρομοκρατική επίθεση θρησκευτικών φονταμενταλιστικών στοιχείων ενάντια στην εφημερίδα Charlie Habdo στο Παρίσι δυστυχώς προκάλεσε νέο κύμα ισλαμοφοβίας και έδωσε έναυσμα σε ρατσιστικά και μισαλλόδοξα σχόλια τόσο από την ακροδεξιά, όσο και από στόματα άλλων δεξιών πολιτικών. Στην αντίπερα όχθη των μεγαλειωδών διαδηλώσεων για την ελευθερία του λόγου και ενάντια στην τρομοκρατία, είδαμε να βομβαρδίζονται τζαμιά στη Γαλλία, και ακούσαμε την ακροδεξιά κυρία Λεπεν να μιλά για προστασία των Γάλλων μεταξύ άλλων με την επαναφορά της θανατικής ποινής.


Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός και τα φαινόμενα τρομοκρατίας δεν προέκυψαν από το πουθενά. Η Αλ Κάϊντα (Υεμένης) που ανέλαβε ήδη την ευθύνη της επίθεσης, είναι παρακλάδι της οργάνωσης που ίδρυσαν οι ίδιοι Ταλιμπάν που οι ΗΠΑ εκπαίδευαν και χρησιμοποίησαν ενάντια στους Σοβιετικούς στο Αφγανιστάν. Η ίδια η Γαλλία εξοπλίζει και χρηματοδοτεί μαχητές ενάντια στον Ασσάντ στη Συρία. Το «Ισλαμικό Κράτος» και οι λεγόμενοι τζιχαντιστές επίσης αποτελούνται από δυνάμεις, οι οποίες στηρίχτηκαν και εξοπλίστηκαν από ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ για να προωθήσουν τα γεωπολιτικά τους σχέδια σε Ιράκ, Συρία, Λιβύη και αλλού και που σήμερα αξιοποιούνται ως πρόσχημα νέων επεμβάσεων και πολέμων.

Η Δύση έσπειρε ανέμους και τώρα θερίζει θύελλες, ενώ οι πολιτικές της ΕΕ στην εξωτερική πολιτική και στην πολιτική μετανάστευσης δεν προμηνύουν αλλαγή πλεύσης σύντομα. Τόσο η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, όσο και η πολιτική των συνόρων της, δείχνουν την έλλειψη πραγματικής αλληλεγγύης που διέπει την Ένωση. Με τη συμφωνία του Δουβλίνου 2 αναγκάζονται μετανάστες από τρίτες χώρες να μένουν στην πρώτη χώρα άφιξης τους και να εγκλωβίζονται εκεί, ενώ δεν δίνεται ουσιαστική και πρακτική βοήθεια στα κράτη μέλη που υποδέχονται τα κύματα μεταναστών και προσφύγων (που προέρχονται τις πλείστες φορές από περιοχές έντασης ελέω δυτικής παρέμβασης). Αντίθετα χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται ακόμα περισσότερο η FRONTEX, με θλιβερό αποτέλεσμα να θρηνούμε ακόμα περισσότερα θύματα πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι πνίγονται στη Μεσόγειο.

Το πρόβλημα της θρησκευτικής τρομοκρατίας δεν προκαλείται λοιπόν ούτε από τους μετανάστες, ούτε από την όποια θρησκεία αυτή καθ'αυτή. Αντίθετα ενισχύεται εν μέρη από τις λανθασμένες πολιτικές που ακολουθούν οι ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ. Ενισχύεται από τις στρατιωτικές τους επεμβάσεις ελέω τάχα του πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία, από τη χρηματοδότηση ακραίων οργανώσεων, από τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, αλλά και από τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό που κυριαρχεί στην τελευταία. Γιατί πίσω από τις παρεμβάσεις σε αυτές τις περιοχές κρύβεται και η ανάγκη επέκτασης και ελευθερίας των αγορών, στις οποίες προσβλέπουν εταιρίες κολοσσοί της ΕΕ και των ΗΠΑ. Η λύση στο πρόβλημα, δε, δεν μπορεί να αναζητηθεί αλλού εκτός από την αλλαγή πλεύσης από αυτές τις πολιτικές. Μια αλλαγή που θα φέρει την αλληλεγγύη των λαών, τον αλληλοσεβασμό και την αλληλοβοήθεια στο κέντρο των πολιτικών της ΕΕ. Πολιτικές που θα έχουν ως αρχή τους την κοινωνική ισότητα, την ευημερία, την ειρήνη και την δημοκρατία.


Το πιό σημαντικό όμως είναι να μην γίνει η επίθεση στην εφημερίδα Charlie Habdo  λίπασμα για τον φασισμό και την ακροδεξιά στις χώρες της ΕΕ. Δηλώσεις της ακροδεξιάς και άλλων προκαλούν έντονο προβληματισμό. Ανάλογα και στην Κύπρο, στην οποία οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας ρίχνουν τους κύπριους πολίτες στη φτώχια και την εξαθλίωση, ακούγονται ήδη  μισαλλόδοξες φωνές από την ακροδεξιά. Η πάλη ενάντια στη μισαλλοδοξία είναι συνυφασμένη  με την πάλη ενάντια στις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές της ΕΕ, οι οποίες προκαλούν την εξαθλίωση, τη φτώχια και την διάλυση του κοινωνικού ιστού στον αποβιομηχανοποιημένο πια Νότο. Να μη δοθεί η ευκαιρία στον φασισμό και την ακροδεξιά να καπηλευτούν τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου