Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Την Κυριακή η ΚΕ της ΕΔΕΚ θα λάβει απόφαση για εκλογή Προέδρου ή και ηγεσίας μετά την παραίτηση Ομήρου

Σε έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ την Κυριακή θα ληφθεί απόφαση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί  για να πληρωθεί η θέση του Προέδρου του κόμματος μετά την παραίτηση του Γιαννάκη Ομήρου την περασμένη εβδομάδα. Η ΚΕ έχει την ευχέρεια να λάβει απόφαση και για συνέδριο για εκλογή ολόκληρης της ηγεσίας του κόμματος,


Απόψε στο Πολιτικό Γραφείο το οποίο συνεδρίασε για τρεις και πλέον ώρες διατυπώθηκαν διάφορες προτάσεις και σενάρια και επειδή υπήρξαν θέματα που πρώτη φορά προέκυπταν καθώς και διαφωνίες μεταξύ των μελών, αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής από νομικούς του ΠΓ, η οποία με βάση το καταστατικό,  θα καθορίσει τη διαδικασία και τα χρονοδιαγράμματα σε περίπτωση που η ΚΕ αποφασίσει την σύγκληση έκτακτου παγκύπριου συνεδρίου για εκλογή ηγεσίας συνολικά.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε μετά την συνεδρίαση ότι το ΠΓ αποφάσισε να συγκαλέσει σε έκτακτη συνεδρίαση την Κεντρική Επιτροπή την προσεχή Κυριακή 25 του μήνα, στις 11 το πρωί , για να αναπληρώσει τη θέση του παραιτηθέντος Προέδρου εντός 40 ημερών,  όπως προνοεί και το καταστατικό, με την έννοια της σύγκλησης δηλαδή έκτακτου εκλογικού συνεδρίου.

Δεδομένου, εξήγησε,  ότι η ΚΕ έχει την διακριτική ευχέρεια να προχωρήσει σε σύγκληση και έκτακτου παγκύπριου συνεδρίου για εκλογή της ηγεσίας του κόμματος συνολικά, έχει αποφασιστεί να οριστεί επιτροπή από μέλη του ΠΓ η οποία, με βάση το καταστατικό, θα καθορίσει την διαδικασία και τα χρονοδιαγράμματα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο για να τεθούν ενώπιον των μελών της ΚΕ κατά τη λήψη της τελικής τους απόφασης.

Σε ερώτηση γιατί κρίθηκε αναγκαία η σύσταση της συγκεκριμένης επιτροπής και ποιά προβλήματα προέκυψαν, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι για τη σύγκληση ενός έκτακτου παγκυπρίου συνεδρίου πρέπει να τηρηθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, να ετοιμαστούν συγκεκριμένοι απολογισμοί, να γίνουν συγκλήσεις των επαρχιακών συνδιασκέψεων για εκλογή των μελών της ΚΕ και στην συνέχεια να προχωρήσουμε στην εκλογή των αξιωματούχων και των μελών του ΠΓ.

“Απ` ότι αντιλαμβάνεστε αυτή η διαδικασία είναι σύνθετη, για πρώτη φορά καλείται το κόμμα να την διεκπεραιώσει και ως εκ τούτου για να μην προκύψουν στη συνέχεια οποιαδήποτε κατασταστικά ή πολιτικά προβλήματα τα οποία να θέσουν υπό αμφισβήτηση την όλη διαδικασία, ακριβώς για προληπτικούς λόγους έχει αποφασιστεί η σύσταση μιας υποεπιτροπής από νομικούς, μέλη του Πολιτικού Γραφείου, που θα μπορέσουν να δώσουν λύση σε όλα αυτά τα ζητήματα, έτσι ώστε  η όποια απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής να είναι καταστατικά κατοχυρωμένη,  να είναι διαφανής, δημοκρατική και να μην τεθεί στη συνέχεια καμία αμφισβήτηση από κανένα μέλος”, εξήγησε.

Σε ερώτηση γιατί δεν παρακάμφθηκε σήμερα το ΠΓ και να γίνει απευθείας σύγκληση της ΚΕ, ο κ. Σιζόπουλος εξήγησε ότι με βάση το καταστατικό το ΠΓ έχει την ευθύνη να συγκαλέσει ΚΕ και με τη σειρά της αυτή να καθορίσει την ημερομηνία για έκτακτο συνέδριο.

Επειδή όμως, πρόσθεσε, από μέλη του ΠΓ έχει εκφραστεί η άποψη ότι θα πρέπει όχι απλά να γίνει αναπλήρωση του Προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας,  αλλά να προχωρήσουμε σε μια συνολική εκλογή της ηγεσίας, γι' αυτό ακριβώς προέκυψαν αυτά τα πρόσθετα ζητήματα τα οποία χρήζουν μελέτης, διευκρίνισης αλλά και καθορισμού ολόκληρης της διαδικασίας με βάση τα συγκεκριμένα άρθρα του καταστατικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου