Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Ξέσπασμα οργής κατά της κυβέρνησης από πρώην εργαζομένους των Κυπριακών Αερογραμμών

Έντεκα μέρες μετά το κλείσιμο της εταιρείας των Κυπριακών Αερογραμμών, οι πρώην εργαζόμενοι των Κυπριακών Αερογραμμών πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, εκφράζοντας για μια ακόμα φορά την αγανάκτηση τους και την οργή τους για το κλείσιμο του εθνικού αερομεταφορέα.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης, αντιπροσωπείες των συντεχνιών συναντήθηκαν με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, στον οποίο ανέπτυξαν τις απαιτήσεις των πρώην εργαζομένων στις ΚΑ μέσα από το ψήφισμα.

Ακολούθως, οι εκπρόσωποι των συντεχνιών ενημέρωσαν τους πρώην εργαζόμενους στις ΚΑ για τα όσα συζήτησαν στη συνάντηση και δέχθηκαν τις έντονες αντιδράσεις των διαμαρτυρόμενων που συνοδεύονταν και από γιουχαΐσματα.

Ο ΓΓ ΟΗΟ ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία είπε ότι μετέφεραν τις απαιτήσεις και τις διεκδικήσεις τους και πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Οικονομικών ήταν πλήρως εναρμονισμένος με τις τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Όσον αφορά το χρονικό ορίζοντα καταβολής των νενομισμένων δικαιωμάτων, όπου εμπλέκεται το κράτος η προσπάθεια τους είναι να καταβληθούν άμεσα. Τα άτομα που έχουν αποχωρήσει το 2013 και 2014 θα τύχουν και σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις του είτε του Υπουργού είτε της Κυβέρνησης της ίδιας μεταχείρισης με τους εργαζόμενους που έχασαν την δουλειά τους τελευταία. Μιλώ για το Ταμείο Προνοίας. Για τα άλλα δύο θέμα που αφορά τις επιλογές εργοδότησης είτε με τη σύσταση και λειτουργία νέας εταιρείας τοπικών συμφερόντων είτε με την πιθανότητα απορρόφησης από το κράτος, μαζεύουν στοιχεία προκειμένου να μπουν σε ένα διάλογο μαζί μας χωρίς να δεσμεύονται για το αποτέλεσμα του διαλόγου», πρόσθεσε.

Θα πρέπει, συνέχισε, να συνεχίσουν να διεκδικούν προκειμένου να καθοριστούν συναντήσεις.

«Ο Υπουργός μας είπε ότι είναι επιθυμία του το συντομότερο να μπούμε σε μια ουσιαστική διαβούλευση. Εμείς εκδηλώσαμε την προθυμία μας και την ετοιμότητα μας, να δηλώσουμε παρών σε τέτοιου είδους διαβούλευση», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, ο κ. Ηλία σε δηλώσεις του είπε ότι έντεκα μέρες μετά το κλείσιμο των ΚΑ οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να βιώνουν την αβεβαιότητα και το εργοδοτικό άγχος της ανεργίας.

«Οι εργαζόμενοι ζητούν επιλογές εργοδότησης. Η Κυβέρνηση οφείλει να δει την επόμενη μέρα που είναι από την μια να στηρίξει έμπρακτα τη δημιουργία και λειτουργία νέας εταιρείας κυπριακών συμφερόντων που θα δώσει επιλογή εργοδότησης σε αρκετούς από τους εργαζόμενους των ΚΑ που έχουν ριχθεί στην ανεργία, αλλά να εξετάσει και αποζημιώσεις κατά το πρότυπο ανάλογων περιπτώσεων που έχουν γίνει στο παρελθόν», ανέφερε και πρόσθεσε ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να διεκδικούν.

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ


Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου είπε ότι έχουν απαίτηση από την πολιτεία να μεταχειριστεί ισότιμα όλους.

«Θα είμαστε εδώ μέχρις ότου δώσουν οριστικές απαντήσεις στα αιτήματα μας και εμείς θα είμαστε εδώ για να τους υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», ανέφερε.

Νωρίτερα, ο κ. Νεοφύτου σε δηλώσεις του είπε ότι είναι για τέταρτη φορά στους δρόμους γιατί η Κυβέρνηση προγραμματισμένα και μεθοδευμένα πριν δώδεκα μέρες είχε αποφασίσει να κλείσει τις ΚΑ και να αφήσει τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους στους δρόμους.

«Σήμερα βιώνουμε τι πραγματικά σημαίνει ότι έχουν μείνει στους δρόμους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει υποσχεθεί ότι θα εξετάσει τα αιτήματα τα οποία υποβάλαμε με υπόμνημα και στον ίδιο και στην Κυβέρνηση. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να βρίσκονται στους δρόμους μέχρις ότου τους δοθεί το ελάχιστο από όσα οι ίδιοι έχουν προσφέρει τόσα χρόνια, μέχρις ότου αποζημιωθούν από αυτή την αυθαίρετη απόφαση της Κυβέρνησης να τους αφήσει χωρίς κανένα διάλογο και χωρίς καμία προειδοποίηση, χωρίς δουλειές αυτούς και τις οικογένειες τους», πρόσθεσε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε, επίσης, ότι θα συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια, θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους εργαζόμενους και απαιτούν από την Κυβέρνηση να ανταποκριθεί.

«Αυτές τις ημέρες έχουμε επισκεφτεί όλα τα κόμματα, στον Πρόεδρο της Βουλής έκανα επιστολή και όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ έχουν εκφράσει την υποστήριξη τους στα αιτήματα των εργαζομένων όπως τους έχουν υποβληθεί. Θα εγγραφεί θέμα στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής για να δώσει μια ώθηση σε αυτό τον αγώνα των εργαζομένων», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της ΣΥΝΥΚΑ ΟΗΟ ΣΕΚ Βαγγέλης Μαππουρίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι θα πρέπει να τους δώσουν όλα τα δικαιώματα τους ως πρώην εργαζόμενους στις ΚΑ.

«Ζητούμε ίση μεταχείριση όπως είχαν όλοι οι συνάδελφοι που έφυγαν από τις ΚΑ και όλοι οι υπάλληλοι που έφυγαν από παρόμοιους οργανισμούς. Θα είμαστε στους δρόμους μέχρι να μας δώσουν ότι δικαιούμαστε. Δεν ζητούμε τίποτα περισσότερο από αυτά που δικαιούμαστε», πρόσθεσε.

Οι πρώην εργαζόμενοι των ΚΑ στη σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας κρατούσαν πανό τα οποία, μεταξύ άλλων, έγραφαν: «Το κράτος να μας δώσει επιλογή εργασίας, Μας ρίξατε στην ανεργία, Το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του προς τους εργαζόμενους, Δεν βγήκαμε μόνοι μας στους δρόμους, μας πέταξαν».

Πριν τη λήξη της εκδήλωσης διαμαρτυρίας, οι συντεχνίες ανέφεραν προς τους συγκεντρωθέντες πρώην εργαζομένους των ΚΑ ότι θα συνεχιστούν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Οι πρώην εργαζόμενοι απαίτησαν να πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου