Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Μείωση δανειστικών επιτοκίων, προανήγγειλε η Διοικητής της ΚΤΚ

Μείωση των δανειστικών επιτοκίων προανήγγειλε η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΤΚ αποφάσισε επί της αρχής μείωση των δανειστικών επιτοκίων, προσθέτοντας πως η σχετική ανακοίνωση θα γίνει εντός 15ημερου.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η ΚΤΚ θα συνδέσει τους στόχους για τις αναδιαρθρώσεις δανείων της κάθε τράπεζα με τις κεφαλαιακές της ανάγκες. «Να πονούν όταν δεν κάνουν αναδιαρθρώσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην Επιτροπή, το 25% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου δεν καλύπτεται από εμπράγματη εξασφάλιση.

Ειδικότερα, από το σύνολο των χορηγήσεων στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, ύψους 59.73 δις, ποσοστό 24,7% ήτοι €14.76 δις αποτελεί άνοιγμα εξασφαλίσεων, δηλαδή δεν καλύπτεται από τις υφιστάμενες εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, δάνεια ύψους €4,99 δις τα οποία εξυπηρετούνται δεν καλύπτονται από εμπράγματες εξασφαλίσεις, ενώ από το το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), που ανέρχεται σε €29,19 δις (ποσοστό 48.8% των συνολικών χορηγήσεων), δάνεια ύψους €9,77 δις δεν καλύπτονται από εξασφαλίσεις.

Ωστόσο, η Διοικητής της ΚΤΚ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη επεσήμανε πως οι προβλέψεις που έγιναν από τις τράπεζες ανέρχονται σε €10,77 δις, που υπερβαίνει το άνοιγμα εξασφαλίσεων των ΜΕΔ.

«Νοιώθουμε μια μικρή ανακούφιση ότι οι προβλέψεις που έγιναν καλύπτουν τον ποσό για το οποίο δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις», είπε.

Βουλευτές αμφισβήτησαν το κατά πόσον η αξία των εξασφαλίσεων αντανακλά τις σημερινές αξίες και ρώτησαν πιεστικά κατά πόσον οι τράπεζες διενεργούν επανεκτιμήσεις ακινήτων.

Τόσο η κ. Γιωρκάτζη όσο και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης υπέδειξαν ότι δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι επειδή υπάρχουν οι εξασφαλίσεις θα πρέπει να απαλλαγούν οι εγγυητές ή να διαγραφούν δάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου