Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Συνέντευξη ΕΡΑΤΩΣ ΚΟΖΑΚΟΥ ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ στη «ΓΝΩΜΗ»: Αυτά είναι τα κριτήρια που θα καθορίσουν το ποσοστό που θα διοικείται από την Ελληνοκυπριακή κοινότητα

Ξεφουσκώνει το μπαλόνι των προσδοκιών σε σχέση με τις δυνατότητες να υπάρξουν θεαματικές εξελίξεις στο Μον Πελεράν της Ελβετίας όπου θα μεταφερθούν οι διαπραγματεύσεις των ηγετών των δυο κοινοτήτων, του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Οι δυο αντιπροσωπείες θα μεταφέρουν και χάρτες μαζί τους, πλην όμως η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως αποκλείεται να γίνει ανταλλαγή τους, αφού τα κριτήρια για το εδαφικό όχι μόνο δεν καθορίστηκαν, αλλά ούτε καν συζητήθηκαν! Και εάν δεν υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η όλη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, θα απειληθεί με κατάρρευση!
Η πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για το Περιουσιακό κα Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην έντυπη έκδοση της Εβδομαδιαίας εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ», δηλώνει ότι «τα μηνύματα τα οποία έρχονται από την άλλη πλευρά, δεν είναι καθόλου θα έλεγα ενθαρρυντικά» και διαβλέπει ότι στο Μον Πελεράν της Ελβετίας η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να δώσει χάρτη για το εδαφικό.

Στη συνέντευξη της στην εφημερίδα μας η κα Μαρκουλλή αναφέρεται στη σημασία των κριτηρίων που θα καθορίσουν και το ποσοστό εδάφους που θα διοικείται από την Ελληνοκυπριακή κοινότητα, και είναι:
  • Ποσοστό εδάφους υπό Τουρκοκυπριακή Διοίκηση τουλάχιστον κάτω από το 30%
  • Επιστροφή υπό Ελληνοκυπριακή Διοίκηση τουλάχιστον 100.000 προσφύγων
  • Μεγαλύτερο ποσοστό της ακτογραμμής
  • Οι αρχαιολογικοί χώροι και οι θρησκευτικοί χώροι
Η κα Μαρκουλλή αναφέρει ότι στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης η Ε/κ πλευρά έδειξε μεγάλη κατανόηση. Πρέπει, τονίζει,  και εκείνοι να αντιληφθούν – και αυτή είναι η ώρα που θα πρέπει να μας αποδείξουν, ότι αντιλαμβάνονται  - και τις δικές μας ανησυχίες.
Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις μας δηλώνει ότι δεν αποκλείει πιέσεις από τους συνήθεις υπόπτους (Αμερικανούς και Άγγλους), θεωρεί ασφαλιστική δικλείδα το γεγονός ότι δεν θα βρίσκονται στο Μον Πελεράν ενώ τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος στη διαπραγμάτευση.
Χαρακτηρίζει τη ρωσική παρέμβαση των τελευταίων ημερών στις εξελίξεις εξαιρετικής σημασίας και  δηλώνει ότι ήλθε την κατάλληλη στιγμή ως προειδοποίηση σε όλους μηδενός εξαιρουμένου, ότι αυτή η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, ότι δεν μπορεί κανένας να θέτει οποιαδήποτε χρονοδιαγράμματα, έστω και τεχνητά, και δεν θα πρέπει να υπάρχουν οποιεσδήποτε πιέσεις στους δύο ηγέτες.
Σε περίπτωση κατάληξης σε συμφωνία, τονίζει, θα πρέπει για την εφαρμογή της να διασφαλιστεί με Ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάτω από το Κεφάλαιο 7  που περιλαμβάνει κυρώσεις. Εκεί, προσθέτει, είναι που θα χρειαστούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας, να εγγυηθεί την εφαρμογή της λύσης που θα συμφωνηθεί. Κατά συνέπεια, αναφέρει η κα Μαρκουλλή, θα χρειαστούμε και τη Ρωσία και τη Γαλλία και την Κίνα και όλα τα μόνιμα μέλη, είναι να διασφαλίσουν ότι αυτά που θα συμφωνηθούν θα εφαρμοστούν στην πράξη.
* Oλόκληρη η συνέντευξη της Κας Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή στην έντυπη έκδοση της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» που κυκλοφορεί στα περίπτερα.
* Προσβάσιμο και για τους Συνδρομητές της ψηφιακής έκδοσης (pdf) της  εφημερίδας. Για να το διαβάσετε πατήστε ΕΔΩ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου